13 Eylül 2009 Pazar

Birkaç küçük eğlenceli tespit

-Kızımızı görmeye Polonya'da yaşayan büyük anneannesi ve büyük teyzesi (benim anneannem ve teyzem) geldiler. Gördüm ki horoz sesi (kukkurikku) gibi pek çok hayvan ve doğa sesini bizden oldukça farklı seslendiren Polonyalılar bebek konuşması için aynı bizim gibi "agu" kelimesini kullanıyorlar.

- Gene kültürler arası benzerlik tespiti. Hem Manisa'lı babaanneden, hem Polonyalı anneanne ve büyük anneanneden farklı zamanlarda bebek bakmakla ilgili kelimesi kelimesine aynı yorumu duymak beni oldukça şaşırttı:
"İnsan bebeği ne zor büyüyor. Diğer hayvanların yavruları doğduklarında ayağa kalkıveriyorlar ama insan yavrusu ne kadar çaresiz. Daha yıllaaarca annesinden ilgi ve bakıma muhtaç. Boşuna annelerin hakkı ödenmez dememişler!"
Bir de 'ayağına çorap giy sütünü üşütürsün' uyarısını kendi dillerinde kelimesi kelimesine bu sekilde yaptılar. Demek bu dunya anneanne-babaannelerince kabul görmüş bir mitmiş. Oysa günümüzün anne bebek dergilerinin ve ilgili internet sitelerinin birkaçında 'doğru bilinen yanlişlar' listesinin başını çekiyor bu söz!

- Normalde nazara pek de inanmayan, böyle seylere gülüp gecen ben, kızım soz konusu olunca ' inşallah ' ve 'masallah' sız bir cümle kurmaz oldum!! Neme lazım, bir de nazar diye bisey varsa, kızım benim yüzümden gozlere gelmesin, MAZALLAH!!

- Anne olunca normalde kullanmadığınız işlerde sol elinizi kullanmak konusunda, hatta bazen (örneğin yere düşen bişeyleri almak için) ayağınızı kullanmakta ustalaşıyorsunuz!

- Kulaklarınız bir kedi gibi iyi duymaya başlıyor, özellikle bebek ve çocuk ağlamalarına karşı hassaslaşıyorlar. Kocanızın kulakları ise tam tersine, özellikle de daha önce tavşan gibi uyuyan kocalar uykularında hiçbir şeyi duymaz oluyorlar!

Not: Pazartesi (yarın) bebeğimizle ilk gerçek uzun tatilimize çıkıyor ve geç de olsa kendimizi Ege kıyılarına vuruyor olduğumuzdan emzirmeyle ilgili devam yazısını sonraya erteliyorum. İlk sefer olduğundan kızın eşyalarını toplamam ve bir şey atlamadığımdan emin olmam uzun süreceğinden artık kendimi bavul toplamaya konsantre etsem iyi olur. Gelince bir tane de "bebekle seyahat" yazısı benden...

2 yorum:

  1. Ozlem, kizin cok tatli masallah. Iyi eglenceler tatilde.

    YanıtlaSil
  2. Cok hos :)
    Ben , biz anneleri ahtapota benzetiyorum zaten
    Iki veve iki kolla o kadarcok is goruyoruz ki :)
    Size iyi tatiller , umarim harika bir tatil gecirirsiniz.
    Bir sey unutmama telasinida cok iyi bilirim ve herseferinde birsey unuturum hehe..Agri kesici ve ates dusurucu en onemlisi zaten , gerisi halloluyor

    Bekliyoruz "ilk bebekle tatil" maceralarinizi :)

    YanıtlaSil