9 Ekim 2009 Cuma

Eyvah! Deniz Biberonu Reddediyor!

"Dünkü nüfus müdürlüğü operasyonum şişkoluğumu yüzüme vurmaktan başka (bakınız bir önceki yazı) bir işe daha yaradı. Biberonlarla ilgili bir gerçegi öğrendim. Bir bebeğin biberon seçebildigini! Bir biberondan süt içen bebeğin illa bütün biberonlardan içmeyeceğini." diye başlamıştım aslında bu yazıya. Çünkü kızımın biberondan süt içmeyi reddedişini yeni bir biberon kullanmamıza bağlamıştım ilkin. Buna inanmayı çok istediğimden, Deniz'in artık biberonun hiçbir çeşidinden süt içmemeye karar vermiş olabileceğini aklıma bile getirmemiştim. Ne kadar yanılmışım!

Asıl süt, rezene çayı vs vermek için kullandığımız Avent biberonumuzu bir arkadaşımızda unutmuş olduğumuzdan sadece 1 kez Deniz 1 aylıkken kullandığımız bir başkasını bıraktım anneme. İçim rahat gidip Nüfus Müdürlüğündeki işimi hallettim. Geldiğimde yokluğum boyunca uyumuştu ve beslemeye gerek kalmamıştı. Uyanınca, biberondaki süt boşa gitmesin diye onu içirelim dedik, fakat nafile. Çok aç olmasına rağmen kesinlikle içmedi, yaygara koparıp ben meme verene kadar ağladı. Bir ümit, 1 gün sonra buzluktaki sütlerden çözüp alışık olduğu Avent biberona koyup dışarı çıkarken yanıma aldım. Ama sonuç gene hüsran: ağğzına alıyor, damaklarıyla çiğniyor, diliyle evirip çeviriyor ama emmiyor. Yine meme verdim mecbur.

Ben hala iyimserliğimi korumaya çalışarak "belki donup çözülmüş sütü beğenmedi, ısısı aynı değildi, belki dışarıda dikkati çok dağıldığı için içemedi" gibi ihtimaller üzerinde durarak üçüncü denemeyi evde, taze sağılmış sütle yapmaya karar verdim. Ertesi gün süt zamanı gelip ağlamaya başladığında süt sağdım, biberona koydum. Bu esnada Deniz iyice acıktı tabii. Ama gene fayda etmedi. Onun değil benim direncim kırıldı, kıyamadım meme verdim. Sadece bir ara memeyi bıraktığında aradan biberonu sokuşturduğumda cuk cuk emdi, ama o zaman da artık karnı doymuştu.


Şimdi ben dehşet içindeyim. Ya bir daha hiç biberondan süt içmezse? Konuştuğum arkadaşlardan hiç biberon almayan, hatta meyve sularına falan başlama vakti geldiğinde de biberon istemediği için annesine çok zorluk çıkaran bebeklerin, bebeği illa meme istediği için onu bırakıp iş dahil hiç bir yere gidemeyen annelerin hikayelerini duyuyorum.
Tam da eski patronlarıma gidip evden çalışıp part time ofise gelebileceğimi söylediğim, Deniz'i birkaç saatliğine anneme bırakıp direksiyon derslerine başlamayı, tekrar spor salonuna yazılmayı planladığım bir dönemde çok acı bir haber oldu bu benim için. Ne yapalım, hep biberondan içmeye alışıp memeyi reddeder bebekler diye duyduk, tersi konusunda uyaran hiç olmadı ki! Doğum öncesi kursta, forumlarda, sitelerde hep "aman bebeklere ilk ay biberon vermeyin memeyi bırakır, biberondan içmek daha kolaydır, alışırsa fena olur" cümlelerini duyduk ve okuduk. Dolayısıyla "alışık" dediğim biberonu bile memeden vazgeçer korkusundan, doğduğundan beri 3-4 kez ancak kullanmışızdır. Şimdi diyorum ki keşke daha sık verseymişiz!

Ben gene de pes etmeyeceğim. Dün gidip daha yumuşak olan kauçuk uçlu biberonlardan aldım. Bir de onlarla deneyeceğim. Bir de bir teoriye göre bebeğin anne kokusundan uzak olması gerekirmiş. Yoksa anne kokusu ona meme emmeyi çağrıştırdığı için biberona hiç yanaşmazmış. Deneyeceğim, göreceğim, bana şans dileyin! Hatta bu konuda tecrübeleri olanlar yazarsa çok sevinirim...

14 yorum:

  1. bızım bebeklerımızın ıkız fln olduğunu duşunmeye başladmm :))) bn sezeryan olduğum için sutum ilk başta derini doyurucak kdr gelmedı hemşıreler mama Verdıler bıberonla bızımkı cuk cuk emdı eve geldığımızde bızde arayla verdık mamayı yıne çok gusel içti.bende aventtın urunlerını kullanıyorum.neysekı sutum çoğaldı ve mamayı bıraktık ama çok huysuzlandığı zamanlarda rezene çayı vermek için her bıberona koyduğumda sonuç husran kesınlıkle bıberonu almıyor bende kaşıkla verıyorum ve buna emzıkde dahıl ben çalışmıyorm onun herzaman yanında olduğum için benım için pek sorun değil ama çalışan anneler için buyuk problem.eşimin kuzenıde aynı dertten yakınıyo ve çalışmaya başlamasına çok az bı zaman kaldı sutu kaşıkla vermeyı denıcekler umarım denız bıberona alışır yoksa boyle bı yontem deneyebılırsınız belkı..

    IŞIL

    YanıtlaSil
  2. oğlum yağızda 27 temmuz doğumlu.. araları yakın sayılır. yağız mama yemiyor sadece çayları biberonla içiyor bende bir kaç biberon demesinden sonra chicco anne memesine benzeyen uçlu biberonda karar kıldık denemeni tavsiye ederim.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. merhabalar ve tavsiyeler için teşekkürler..
    Adsız: Ben artık emzikten geçtim, biberon konusunda arada bir ısrar etmeye devam edeceğim, benim için önemli. İşe döneceğim desem dönebileceğimi bilmek rahatlatıcı.
    Kaşıkla da içer içmesine de karnını doyuracak kadar içmesi ne kadar süreeeeeerrrrr?
    Uğurlu: tavsiyen üzerine Chicco bulamasam da Nuby marTa anne memesine benzeyen biberon aldık, fakat o da fayda etmedi. Denemeye devam.

    YanıtlaSil
  4. Benim oğlum 20 aylık ve hala biberon seçiyor. Şimdiye kadar hep Avent kullandık, BPA içermediği için NUK aldın haftasonu, kullanmıyor kuzum.. Bu arada beslenmek için hep biebron kullandığı sanılmasın hala beni emiyor...

    YanıtlaSil
  5. merhabalar benm bebeğim 20 aylık ve hiç biberon almadı.şu anda emiyo ama biberona başlayamıyorz çünkü almıyo.varsa yoksa meme.bana yardımcı olun napabilirim:(

    YanıtlaSil
  6. Artık bebeğiniz büyümüş 4-5 yaşına gelmiştir, şu an bizim yaşadığımız problemi siz yıllar önce deneyimlemişsiniz, biberona alıştırabildiniz mi, yaptıysanız nasıl?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Gerçekten de benim kızım şimdi 5.5 yaşında, İlkokula baslayacak. Pek cok detayi unuttum ama biberon meselesini unutmadım. :) maalesef deniz biberona alısmadı. Ben 3 saatten çok onu bırakamadim. Sonra da 5 aylıkken kaşıkla beslemeye başladım, normal gıdalara geçişimizle de sorun ortadan kalktı. .size kolay gelsin..

      Sil
  7. Merhaba
    Bebeğim 3 aylık ve biberon almıor. 5,5 aylıkken işe başlayacağım. Sizce o dönemde sütü kaşıkla alır hale gelir mi?

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar)))hikayenizin aynisini yasiyorum..kizimin ismi de Deniz..çok ćok istahli ,çok keyifle hem anne sutu hem biberon yiyen bir cocuk bir gunde tamamen birakti biberonu..çok yogun calisiyorum,pek sutum de yok...denemediyim marka mama,bbiberon kalmadi..(((stresden,üzuntuden öluyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zulya Hn. Merhaba. Valla ne diyeyim, ben ne yaptıysam biberona alistiramamıstım bizim kızı. Belki bunları okuyup bu işi başarmış birileri tecrübelerini yazar.Ama çok stres ve üzüntü yapmamaya çalışın, sütünüz iyice azalır. Dünyaya gelen bir şekilde büyüyor :)

      Sil
    2. Zulya Hn. Merhaba. Valla ne diyeyim, ben ne yaptıysam biberona alistiramamıstım bizim kızı. Belki bunları okuyup bu işi başarmış birileri tecrübelerini yazar.Ama çok stres ve üzüntü yapmamaya çalışın, sütünüz iyice azalır. Dünyaya gelen bir şekilde büyüyor :)

      Sil
    3. Zulya Hn. Merhaba. Valla ne diyeyim, ben ne yaptıysam biberona alistiramamıstım bizim kızı. Belki bunları okuyup bu işi başarmış birileri tecrübelerini yazar.Ama çok stres ve üzüntü yapmamaya çalışın, sütünüz iyice azalır. Dünyaya gelen bir şekilde büyüyor :)

      Sil
  9. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  10. Benim buyuk kiz hem emiyordu hem sagdigim sutu biberondan iciyordu.dışarı çıkarken sagiyuordum . Kucukde deboyle olur dandim ilk baskarda denedim aldi sonra denemedim nasilsa aliyor diye. Simdi almouor maalesef 3 ay bityk. 1 aylikken denemisyim

    YanıtlaSil