4 Ocak 2010 Pazartesi

Tracy Hogg İle Tanışma ve İlk Denemeler



Deniz 6 aylık olmaya doğru hızla ilerliyor. İyi huylu güzel bebeğim bize fazla zorluk yaşatmamaya devam ediyor. Yalnız uyku saatleri hariç. Sorun, kendisini kucağımızda sallayarak veya odada ileri geri yürüyerek uyumaya alıştırmış olmamız. Yani gene kızımın çıkardığı bir zorluk yok, aslında kendimiz ettik kendimiz buluyoruz! İlk zamanlnar Denizcik beslenmelerden sonra gaz çıkarma pozisyonunda uyuyordu, sonraları da en kolay uykuya daldığı şekle, yani dik pozisyonda omuzumuzda tutup odada ileri geri yürümeye devam ettik. O zamanlar hem biz kızımızla kucak kucağa durmaktan, onu koklamaktan büyük zevk alıyorduk, hem de ağırlığı az olduğu için bu durum bizde bir zorluğa neden olmuyordu. Şimdi 6 aya yaklaşırken, bizim onu kucaklamaktan aldığımız zevkte hiçbir azalma yok, fakat hanfendinin kilosunda baya bir artış var! Artık uyuması 8-10 dakika da sürse, 8-9 kilo civarında olduğu için bizim belimiz buna dayanmıyor. Ayrıca diş rahatsızlığından, veya artık sütün yeterli gelmeyişiyle beraber açlıktan, veya doktorumuzun dediği gibi bu aralar ortaya çıkan anneyi kaybetme korkusundan geceleri uyanmaya başladı Deniz. Sebebi her ne olursa olsun ağlayarak uyanıyor ve emzirmeden uyumuyor. Bazen 1-2 saatte bir uyandığında en son uyanışında emzirdiysem gene kucakta ileri geri yürüyerek uyutuyorum. Tahmin edersiniz ki gecenin köründe yataktan çıkıp 8-9 kiloluk bir bebeyle bunu yapmak çok zor oluyor. İşin içine bir de günde 3 kez uyuduğu gündüz uykuları girince bir de bakıyorum ki gündüz 2-3 kere (bazen memede uyuduğu için gerek kalmıyor) gecede de 2-3kez ortalama 10'ar dakika (bazen daha uzun) Deniz'i kucağımda ninni söyleyip yürüyerek uyutmam gerekmiş.

ÇÖZÜM BİLEN VAR MI?

Durum böyle olunca aldı beni bir düşünce. Bu halimiz ne olacak? Bu kızı böyle alıştırdık, çok hata ettik. Günden güne ağırlaşıyor, alışkanlığı ise yer ediyor. Peki kendi kendine uyumaya alıştırmanın bir yolu yok mudur acaba? Birkaç sefer yatağa uyanıkken koyup poposundan pişpişleyerek ve alışık olduğu ninniyi söyleyerek uyutmaya çalıştım. Önce oyun zannedip yatakta eğlendi, sonra var gücüyle ağlamaya başladı.45 dakika uğraştan sonra sonuç başarısız.

FERBER ve TRACY HOGG

İnternete girip bir araştırma yaptığımda başka blogcu annelerin Tracy Hogg'dan ve Ferber'den bahsettiklerini gördüm. İkisinin de bebeklere kendi kendine uyumayı öğretme yöntemlerini daha önce kabaca duymuştum. Bir kere ikisi de kendi kendine uyumanın ve gece uyanmamanın bebeklere öğretilmesi gereken eylemler olduğunda hemfikir. Bu konuda ipler bebelere bırakılmayacak, onlara öğretilecek, rehberlik edilecek, rahat rahat uyuyan mutlu bebekler olmalarını ancak biz sağlarız. Eyvallah! Hemfikir oldukları bir konu da gece yatma vaktinden çnce kesinlikle bir "uyku öncesi rutini" oluşturmak gerektiği. Yani büyük olasılıkla banyo, alt değişikliği, ninni, kitap okuma, sarılıp iletişim kurma gibi aktivitelerden oluşan rutin sayesinde bebek uykuya hazırlanacak, artık uyku vakti geldiğini anlayacak. Her akşam bunlar tekrar edile edile bunlardan sonra uyumaya alışacak. Buna da eyvallah!
Ferber, kendi kendine sağlıklı bir uyku yolunda bebeğin ağlamasının ona kesinlikle bir zarar vermeyeceğini savunuyor. Uyku öncesi rutinlerden sonra onunla konuşup iyi geceler dileyip yatağına yatırın ve odayı terk edin diyor. Ağlamaya başlarsa (tabii ki de başlayacak!) yanına hemen gitmeyin, 5 dakika bekleyin. Sonra gittiğinizde bebeğinizi yataktan ASLA kaldırmayın, sadece konuşun, okşayın, pışpışlayın ve orada olduğunuzu söyleyin, tekrar çıkın diyor. Gene ağlaığında bu sefer 10 dakika bekleyip yanına gidin, aynı şeyi tekrar edin. Çok uzatmadan odadan çıkın ve ağlıyorsa bir daha yanına gitmeden önce 15 dakika bekleyin. Sonrasında uyuyana kadar 15 dakikada bir yanına gidip kontrol edin ama ASLA yatağından kaldırmayın diyor.
Bu yöntem bebeklerin çok ağlamalarına izin vermeyi gerektirdiği için anne babaların çoğunlukla kıyamadıkları bir yöntem (benim için de kesinlikle böyle). Anne babaya güvenmeyi yeni yeni öğrenen bir bebeği karanlıkta yalnız başına ağğlarken bırakmak onu korkutur, terk edilmiş gibi hissettiri ve ciddi güven sorunu yaşayabilir diye düşünüyorum.
Böyle düşünenlerden biri de Tracy Hogg. Onun yönteminde uyku öncesi rutini ve iyi geceler dileyip bebeği öpüp yatağa bırakma kısmı aynı. Ama bebek ağladığında anında yanına gelinmesi, yataktan alınması, sakinleşinceye kadar kucakta tutulması gerektiğini savunuyor. Kesinlikle sallama, yürüme, hoplatma vs değil, sadece kucakta tutulma ve konuşma. Sakin bir ses tonuyla "cenım benim ağlama sadece uyuyaaksın, biliyorum kendi kndine uyumak çok zor ama ben buradayım hiç merak etme" gibisinden, anlıyormuş gibi. Ağlama ve mızmızlanma kesilince tekrar yatırın, ağlamaya başlar başlamaz da tekrar kucağınıza alın diyor. Ve bunu aynı şekilde bebek uyuyana kadar, gerekirse 1-1,5 saat devam ettirin diyor. Tabii bu da bebeği belki 100 kere alıp alıp geri yatırmak demek olacağından sıkı bel-sırt-kol kası lazım! Ayrıca muhtemelen bebecik sürekli ağlayacağından sıkı sinir sistemi de...
Gene de bu Tracy teyzenin yöntemini okumaya incelemeye değer buldum. Netekim diğer bloglarda ve forumlarda da bunu uygulayıp başarılı olan, bir takım sorunlarını Tracy Hogg yardımıyla çözen annelere rastladım. Hemen bir kitapçıdan "Bebek Bakım Sorunlarına Mucize Çözümler" şeklinde iddialı ismi olan kitabı edindim ve bir günde neredeyse tamamını okudum. Tracy Hogg, yüzlerce bebeğe bakmış, sorunları olan anne babaların sorunlarını gerçekten mucizevi şekilde hızla çözmüş bir bebek hemşiresiymiş. Söylediği şeyin temeli bence de gayet mantıklı ve aslında az çok bildiğimiz ama bazen (veya sık sık)göz ardı ettiğimiz birşey. Bebeklerin hayatında düzenin çok büyük önemi vardır diyor. Onların hayatını bir sonraki adımın ne olacağını bildikleri bir rutin içinde devam ettirmelerini sağlamalıyız diyor. Kesin saatlere bağlı bir program yapmamakla birlikte sabah 7 de kalkışla başlayan, akşam 19:30'da biten, "beslenme, aktivite, uyku, beslenme, aktivite, uyku" şeklinde devam eden bir rutini uygun buluyor. Bebeğin yaşına göre aktivitelerin ve uykunun kaçar saat olacağı, beslenmenin kaç saatte bir yapılacağı değişiyor tabii. Ama temelde 4 aydan sonra bebeklerin 4 saatte bir beslenmelerini ve gece boyunca hiç emzirilmeden 6-7 saat rahatlıkla uyuyabileceklerini salık veriyor! Benim kızımın 6 aylık haliyle hala 2 saatte bir meme emmesinin pek de mantıklı olmadığını biliyordum da nedense kafama dank etmesi için bir yerden okumam gerekiyormuş! Genelde verdiği örnekler ve anlattığı şeyler mantıklı ve güzel gelince bizim kıza bu yatır/kaldır yöntemiyle kendi kendine uyku uyumayı öğreteyim ve düzenini Tracy'nin anlattığı rutine benzetip meme zamanını 4 saatte bir e çıkarayım diye karar verdim. Zaten aslında Deniz'in 8'de uyanıp 2 saat uyanık kalıp 1 saat uyumak, 2 saat uyanık kalıp 1 saat uyumak şeklinde bir düzeni iyi kötü var. Yalnız meme saatleri bu düzen içinde sağa sola, yaklaşık 2 saatte bir olacak şekilde serpiştirilmiş durumda. Bir de bahsettiğim kucakta uyutma sorunumuz var.

YENİ DÜZEN DENEMELERİ

Bizim Tracy, benimki gibi yarım yamalak düzenli veya düzensiz bebeleri günlük rutine oturtmak için neler yapılacağını anlatmış. Bu sabah başladım. Tek farkla, kitapta 7 de başlayıp 19:30 da son bulan günü ben 8-20:30 arası planladım. Böylesi bizim aile hayatımıza ve babanın kızıyla biraz vakit geçirmesine daha uygun olur diye düşündüm (aslına bakarsanız bu Tracy'nin yapmayın dediği bir şey! Bebeği kendi hayat temponuza uydurmayın, onun uykuya ihtiyacı var, siz ona uyun diyor) Sabah uyanışından sonra meme emmede ve 2 saat aktivite yapmada (oyun oynamak ayaklarını tutmak, gülüp eğlenmek, normal şeyler yani) bir sorun tabii ki yaşamadım. Uyku vakti gelince, yatır/kaldır denemsine giriştim. Perdeleri indirip pijama giydirerek bir nevi uyku öncesi rutin uyguladım ve Deniz'e sarılıp öpüp yatağına koydum. Zaten uykusu gelmiş olan Deniz, birden kendi kendine uyumaya başladı! - demeyi ne kadar da çok isterdim!!! Tabii ki ve ne yazık ki hiiiç de böyle olmadı. Yatağa koyar koymaz ağlamaya başladı. Ben de hemen kucakladım sarılıp tatlı sesle konuşmaya başladım. Sakinleşince tekrar yatağa koydum, bir iki yapıştan sonra artık kucağıma aldığımda da susmayan bir bebeğim oldu! Sürekli olarak en yüksek perdeden ve sanki ıkınarak, boğazını yırtarak ve poposunu dışarı doğru ittirip kendini kasarak ağlıyordu. Bana kitaplardan bebek bakımı öğrenilmez, bebek sevgiyle büyür demesine rağmen (ki ben de böyle düşünüyorum zaten sevgisiz büyütmek gibi birşey düşünmüyorum) babaanne de bu denemeyi yapmamı kabul etmişti. Fakat bu böğürtülü ağlamalar sonucu yanımıza gelip müdahale edeceği kesin gibi olduğundan ve tabii ben kendim de kızıma kıyamadığımdan 10 dakika içinde pes ettim. Sallanmadığım sürece kucakta olmasına rağmen ağlayan Deniz ancak odanın içinde turlamaya başlayınca sakinleşti ve sakinleşir sakinleşmez omuzumda uyudu.

SORULAR BİRBİRİNİ KOVALIYORRRR...

Bu biliyorum ki yapılmaması gereken en birinci şey. Birşeye başlamak sonra bebek çok ağladı diye bundan vazgeçip tekrar onun istediğine dönmek. Bu bebişe "demek böyle çok ağlarsam annem benim istediğimi yapacak" demektir. Ama bildiğim halde yaptım. Zaten kucakta uyumaya alıştırmanın da yanlış olduğunu bilmiyor muydum??

Şimdi ne yapacağım? Deniz'i bir rutine oturtmaya, gündüz uykularını ve gece uykusunu aynı saatlerde aynı hazırlıklar sonrası uyumasını sağlamaya çalışacağım. Bu sırada zırt pırt değil 4 saatte bir beslemeye çalışacağım. Zaten masada otururken bizim yemeklerimize saldırmaya başladığı için doktorumuzu telefonla arayıp ek gıdalara geçmek için izin istemiştik. Öğlenleri kabak-havuç-patatesten oluşan sebze çorbası, akşamları da hazır tahıllı kaşık maması vermeye başladık. Yeni birşeyler denemekten ve karnının doymasından Deniz de çok memenun görünüyor. Bu da memeye düşkünlüğünü azaltıcı bir avantaj olacak sanırım. Rutine oturup aynı saatlerde uyumaya alışınca belki daha kolay uyumaya da başlar diye umuyorum. Kendi kendine uyumayı şimdilik bir süre daha rafa kaldırsam da hiç olmazsa hızlıca, beni çok yormadan uyumasını, veya kucağımda ben otururken uyumasını hedefleyebilirim. Daha şanslıysan daha ileri gidip yatağında pışpışlayarak veya ninni söyleyerek uyutmayı tekrar denerim. Tekrar tekrar ısrarla denersem sonunda bu şekilde uyumaya başlar mı acaba???

Veya "bebek büyütmenin kolay olduğunu kim söyledi, önceden böyle alıştırmasaydın kardeşim, şimdi başa gelen çekilir bırak çocukçağızla uğraşmayı" der, eskisi gibi devam eder, geceleri biraz uykusuzluk ve biraz da (biraz değil aslında bayaaa) bel ağrısına razı olurum.

Zaten aslına bakarsanız bir yanım da (geleneksel anne yanım) diyor ki "bebeğin mutlu, yüzünde güller açıyor, boyu kilosu gelişimi mükemmel, seninle ilişkisi mükemmel, kendi kendine vakit geçiriyor, az veya çok gündüz uykusu uyuyor, geceleri kalkması çok sık değil, ek gıdalara geçişi ve çoğu yeniliğe açık, kısacası çoğu annenin özeneceği meleklikte bir bebeğin var. Ne diye hala uğraşıyorsun? Mutlu ve sorunsuz bebeğini zorla sinir hastası mı yapacaksın? Ayakta gezerek uyutmayı değiştir, oturmaya falan yumuşak bir geçiş yap, sonrasında da bebeğine sarılmanın onu koklamanın kucağında uyutmanın ve memenden beslemenin keyfini sür. Zaten büyüyecek ve bunları bırakacak, senden uzaklaşacak." Hem kendimi hem bebeğimi üzmeyip bu mutlu birlikteliğimize böylece devam edebilirim gayet güzel. Başka "bilinçli" annelerin bloglarının ve okuduğum kitapların kendimi kötü hissetirmesine, yanlış davranan anne durumuna sokmasına izin vermemeliyim belki de..

Gelin, bu konuda kendi deneyimlerinizi ve duygularınızı paylaşın. Bu konuların bütün annelerde benzer duygulara ve tereddütlere neden olduğuna eminim. Paylaşmak, başkalarının deneyimlerini duymak, çeşitli bakış açılarını değerlendirmek sanırım karar vermenin en sağlıklı yolu. Ben ayrıca yarından sonra doktorumuzla randevumda da konuyla ilgili sorularımı soracağım. Gerçi siz de bilirsiniz ki ne kadar doktor varsa o kadar farklı cevap var!

Doktora sorulacak sorular:
1- 6 aylık, artık ek basine geçmiş bir bebeğin ne kadar sık meme emmesi gerekir?
2- 6 aylık bebek gece kaç saat kesintisiz uyur, neden uyanıyor olabilir?
3- Şu an babaanne bizde olduğu için tek ekstra odamızda o kalıyor. Deniz'i ayrı odaya yatırmamın bir ay kadar daha gecikmesinde sakınca var mı?
4- Gündüz uykularını kaç saat uyumalı, toplamda ne kadar uyumalı?

12 yorum:

  1. Canım Kızım, yazdıklarını ilgiyle okudum. Meğerse ne kadar da zormuş bebek büyütmek! Bizim zamanımızda ne Ferber, ne Tracy vardı. Zaten internet yoktu ki!... Annelerimiz babalarımız kendi bildiklerini söylerlerdi. Ama bildiklerinin tamamı pışpışlamaya, ayakta veya beşikte sallamaya dayalıydı..

    Senin kızın, yani benim sevgili torunum melek gibi uslu... Sana çekmiş.. Sen de bize fazla sorun çıkartmadan "mutlu bebek" modunda büyüdün..
    Geleceği de inşallah "mutlu insan" modunda olsun!

    Bebişine daha çok sarıl, fazla dert etme, Sevgili Kızım benim..

    Baban

    YanıtlaSil
  2. Canım babam,
    Yazdığın için çok teşekkürler. Senin fikirlerine her konuda çok değer veririm bilirsin ki. Genelde hayata bakışımız gibi çevrede gördüğümüz bebeklerle ve anneleriyle ilgili de görüşlerimiz de benzer. O yüzden içime serptiğin suların etkisi büyük :)

    Öpüyorum

    YanıtlaSil
  3. Sevgili gelinim,
    Prensesimi üzmeden büyütün, çünkü o sizi hiç mi hiç üzmüyor. İki gece uyuyamadı diye hemen sabırsız davranmayın, çocuk bu!

    Padişahın biri diyormuş ki "Benden büyük kimse yok! Benden büyük kimse yok!" Getirmişler yanına bir çocuk vermişler "Madem öyle buyur buna geçir bakalım sözünü" demişler.
    Çocuğa padişah bile söz geçiremez, çocuk her istediğini yaptırır!

    YanıtlaSil
  4. Selam Özlem,
    Ben kızım 6 aylıkken,-geçiş dönemi- dedikleri dönemin başındayken uyurken sarılması için Pooh model küçük bir peluş verdim ona.Gün geldi sütüm Pooh'un üzerine geldi, gün geldi MElis onu ağzına soktu. Bir süre sonra benim kokusundan haz etmediğim ama Melis'in onsuz uyuyamadığı bir yatak öğesi oldu. Biraz şartlı refleks gibi oldu. Pooh'u eline verince, uyuması gerektiğini anlayıp uyuma moduna geçti. Bu ay sonunda 2 yaşına basacak olan kızım hala her gece Pooh ile uyuyor. İşin tılsımı bu tür objeleri yıkamamakmış, pedagogumuz öyle öğütledi! Tabii bir de kaybetmemek!! Birgün Pooh kaybolursa, ben de ortadan kaybolmayı planlıyorum:)

    Şeniz
    http://www.fitanne.com/about/

    YanıtlaSil
  5. Oncelikle sunu soylemek isterim ki annenin ve babanin yazdigi yorumlari okumak blog okumaktan daha zevkli ! Ben kendilerine blog oneriyorum hemen :)

    Kararli oldugun surece uyku duzenini saglamak en fazla bir hafta , inan bana ..Kararli ve sabirli olman gerekiyor. Benim sayfamda uyku duzeni ile ilgili yazilar var gozatmak istersen .
    Son yazi (malesef) biraz olayli oldu , forum'a donustu ve hirs vs girdi isin icine..Tecrube olsun okuyanlara diye silmedimama ondan onceki yazilara da bakmani tavsiye ederim .
    Ben Harvey Karp hayraniyim ve onun tekniklerini uyguladim.

    Bol sans
    Gelismeleri paylasirsan seviniriz :)

    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. merhabalar,
    blogunuzu ortak bir tanidigimiz sayesinde ogrendim. ayni yaslarda Lila adinda bir kizim var, 25 ocakta 7 aylik olduk, artik kocaaaman bir kiz yani :) uyku, yeme icme (meme) duzeni ile ilgili bu yazinizda benim beynime tercuman olmussunuz... sanirim meme ile beslenen bebeklerin ortak problemi bu. Lila meme asigi bir bebek :) bir yandan emzirmeyi hala cok sevsemde, -onu emzirdigim zamanlar sadece ikimize ozel oluyor, muthis bir paylasim oldugunu dusunuyorum- diger yandan artik cok zorlandigimi hissediyorum. geceleri en az 4 kere uyaniyor, 4 saatte bir beslemeye ozen gostersemde, bazen mirildanarak hafif hafif aglayarak uyandigi oluyor, ve memede rahatliyor. meme onun beslenme araci olmak disinda huzur buldugu bir nokta ayni zamanda. dogrusu yanlisi yok sanirim bebek buyutmenin... hem Lilaya kiyamadigim hem emzirdigimin icin uyku bolunmesi yasamak istememden dolayi Lilayi odasinda hic yatiramadim bu gece yazinizi okuyana dek... aslinda Lila mi bana bagimli ben mi Lilaya onu cozmeye calisiyorum su anda... bu gece onu yataginda uyuttum, beraber uzandik, sarkilar soyledik, oynadik ve dudaklarima dokunarak uykuya daldi... ve tabii tam 38 dakika sonra Lila kucuk bir yalanci aglamayla beni cagirdi, yatagindan alip kucagimda uyutup yeniden yatirmakti hedefim, fakat ufak bir taktik hata yaptim sanirim :) yatagindan kaldirdigim an odasini incelemeye basladi, benim cocugum mekan ayirior, nerde olduguna bakiyor, tanimaya calisiyor. her ne kadar odasina surekli gotursemde, orda vakit gecirmeye calissakta, Lila orayi yadirgiyor. belkide hic yatagindan kaldirmayip, oldugu yerde sabirla onu pispislamam gerekiyordu. Belkide zaten onu yanima almak icin kucuk bir ciglik bekliyordum ondan, bahanem olsun diye :) gercekten bilemiyorum. dedim ya dogrusu yanlisi yok... sanirim ben henuz hazir degilim gece boyunca bir odadan digerine kosmaya, yumusak gecisler daha uygun olacak kendi adima, gunduz uykularini kendi odasinda yaptirmak, gece ilk uyanisina kadar kendi yataginda yatirmak gibi... binbir cesit metod var, hepsinin artisi eksisi, annelere ve bebeklere gore degisiyor. ben "zamana birakis" metodunu uygulamaya karar verdim, hafif gecislerle, ne bebegimi ne kendimi sikintiya sokmadan...
    sevgiler,

    YanıtlaSil
  7. Yazmıştım ya geriye dönük okumaya çalışacağım bulduğum fırsatlarda diye. Başladım işte. Şaşkınlığım devam ediyor. Yok bu kadar tıpatıp benzerlik olmaz yaşananlarda. Tek farkla bizimki yastıkla ayakta uyuma rutinini bozup memede uyuma rutinine geçti. Elinden gelse sabaha kadar memede uyur :). Hadi bakalım kendi yaşadıklarımı bir başka kalemden okumak hem keyifli, hem ilginç hem de etkileyici oluyor açıkçası. Devam!

    YanıtlaSil
  8. merhabalar...

    ayakta sallanmaya alışmış gece uykularını mızıldanıp uyanmadan yatarak emmeye alışmış 3 aylık kızım için uyku düzeni bebek rutini araştırması yaparken buldum sizi...

    tracy hogg'u daha öncede duymuş ve bunu başarmamın mümkün olmadığını çünkü Beren'in de Deniz ile aynı tepkileri vereceğini düşünmüştüm. hiç denemedim ki zaten henüz Beren bebek çok küçük. ama şimdiden rutine alıştırıp 6 aydan sonra uyku şekline karar vermek doğru gibi gelmişti bana... şimdiyse sadece şunu düşünüyorum blogunuzu okuduktan sonra,

    tracy hogg gibi belki bizimde kollarımızda başkalarının bebekleri olsaydı onları ağlatmak daha kolay olurdu... ama karşımda katılarak ağlayan kızıma sırf doğru uyku şeklini öğrensin diye kıyamam... ve görüyorum ki bütün anneler kendilerine kıyıyor ama bebeklerine asla...

    YanıtlaSil
  9. Merhaba benim 12 aylık bir kızım var,doğduğundan beri uyku sorunu var,gündüzleri ayakta sallanarak 2 saat uyuyor,önemli değil,bu durum
    ama geceleri öyle çok uyanıyor ki ,emzirerek uyutuyorum,her uyandığında meme veriyorum ve sabaha kadar 10 kere uyanıyor,aynı odadayız odayıda ayıramadım,ferber yöntemini başarabileceğimide sanmıyorum,ama artık sabrım ve enerjim kalmadı,siz nasıl çözdünüz?kaç aylığa kadar devam etti aynı sorun?

    YanıtlaSil
  10. Adsız,
    Bizim kız 17 aylık oldu, durumda hala bir düzelme yok :) Ama ne demişler: aynı şeyleri yaparak farklı bir sonuç bekleyemezsin. Ben aynı şeyi yapmaya devam ediyorum, uyku öncesi rutini uygulayıp kucağımda sallıyorum. Avuntum şu ki artık alıştı, çok az, 5-7 dakika sallanmayla uyumaya başladı. Gece uyanmaları da azaldı, artık 6- 6:30 a kadar uyanmıyor çoğu gece. Ama bu günlerde diş çıkardığından mı ne, tersine bir saat uğraştırıp belimi büküyor kerata. Ve ben gene kendime kızıp bin pişman oluyorum kendi kendine uyumayı öğretmedim diye. Böyle böyle büyüyor işte yavaş yavaş. Arada bir görüştüğüm bebek psikoloğu Sinem hanım da bu alışkanlığı değiştirmenin 2 yaştan sonra daha kolay olacağını söyledi. Bakalım ne yapacağız..
    Senin durumuna gelince, bence kendimden ve 2 yakın arkadaşımdan gördüğüm kadarıyla sen memeden kestiğin zaman rahat edeceksin. 10 kere uyanması meme bağımlılığından. Memeden kesince şaşırtıcı derece az uyanmaya başlayacak, nasıl uyutursan uyut. Ama 12 aylıkken memeden kesmek istemeyebilirsin tabii, henüz küçük. Bu durumda sana fazla bir tavsiye veremeyeceğim, gördüğün gibi ben kendim pek iyi bir örnek değilim ki sana şöyle yap böyle yap diyeyim :) Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  11. merhaba herkese.7 aylık oğlum var.aynıbsorun bendede var.gece saat bası uyanıyor.odasını ayırdım.uyandığındada emzrmeden uyumuyor.

    YanıtlaSil
  12. Ben Tracy Hogg'un kaldır-yatır ve yemek-aktivite-uyku kısmını uyguladım. Önceleri oğlum Kağan-3 aylık- ile 24 saat birlikteydik.Dizimde ya da memede uyutarak UYUYORDUK. Geceleri bile dizimde uyuyordu.Çünkü kendi kendine uyumasını bilmiyordu. 5-10 dk. da bir uyanıyor ve bende hemen uykumda bile sallıyordum. Sadece geceleri bir seferliğine 3 saat kesintisiz uyuyordu. Gündüzleri ise en fazla 20-30 dk kesintisiz uyuyordu. ilk 2 ay böyle sürdü. Tam bir kabustu. Gündüzleri uyanmasın diye dizimden alamadığım için yemek bile yiyemiyordum. İnternette bu uyku konusunu biraz araştırdım. Tracy Hogg u da öyle buldum. Nette ki yorumlara istinaden çat pat uygulamaya başladım. Sonra eşim hemen sipariş etti. Okumaya başladım. Daha iyi uygulamaya başladım. Bir keresinde yazar benim düşüncelerime tercüman olmuş. Çünkü mesele sadece uyku rutini ile ilgili değil. Çocuğunuza şimdiden bir düzen tutturur ona teslim olmazsanız bu gelecekte onun davranışlarını da etkiler diye düşünüyorum. Bunların hepsi bir zincirin halkası... Neyse yatır kaldır yöntemi itiraf etmeyelim ki hiç kolay olmadı. 1-2 saat uğraştığım "yeter artık, bu ne!" dediğim zamanlar oldu. Yaklaşık 3 hafta sürdü.Ama 3 haftanın her günü böyle sürmedi.Güzel yanlarımızda oldu. Rayına oturması 2-3 hafta sürdü.(Uzun sürdü çünkü bazen memede uyuttuğum zamanlar oldu. Ama hiç bir zaman dizimde sallamadım. En fazla dediğim gibi memede uyuttum. Bazen dışarı, gezmeye çıktık.Yazar rayına oturtmadan evden çıkmayın diyor.Biraz daha sabırlı olsaydım 1-2 hafta da sonuç alırdım.Bir de Kağan inatçı bir bebek!!!)Gündüzleri oğlumu kundaklıyorum yan yatırıp bir iki “pat pat” yapıyorum ve 3-4 dk. içinde uyuyor.Özellikle gündüzleri tam uykuya dalmadan bile odadan çıkabiliyorum. Artık Kağan gündüzleri 1.5-2 saat uyuyup 1.5 saat uyanık duran mutlu bir bebek.Akşam 7-8 arası yatırıyorum ve gece 11 de uyandırmadan kendi sütümü sağıp veriyorum(Daha çok emip daha kısa sürede bitiriyor)Geceleri de bir kere kalkıyor ve sabah 6-7 gibi uyanıyor.Gece kalkmasını da bir en fazla iki gece de bitiririm diye düşünüyorum ama biraz zamana ihtiyacım var, mola verdim. Kağan sürekli huzursuz olduğu için ve eşim sabah işe gitmek zorunda olduğu için ilk iki ay eşimle bile odalarımız ayrıydı. Artık o kabus günler bitti. Eşimle birbirimize bile yeterince vakit ayırabiliyoruz. Üçümüzde mutlu, anlayacağınız... Bu kitabı herkese tavsiye ederim. Yemek, tuvalet alışkanlığı, çocukların davranışları gibi birçok bilgi var içinde. Sabredin ve kararlı olun! Eminim sonuçtan çok mutlu olacaksınız….

    YanıtlaSil