26 Nisan 2009 Pazar

Tatsız Bir Sürpriz: Servikal Yetmezlik De Neymiş?

31 Mart 09

Sabah 10'da doktor kontrolü ve şeker sayımı için 1 saat arayla iki kez kan vermek derken eşimin yarım gün izin almasına gerek yok dedik, bu seferlik bana annem eşlik etti. Kadıncağız sabah trafiğine takılıp beni geç bırakmamak için sabah 6'da düşmüş yola (Küçükyalı'dan Tarabya'ya). Neyse vaktinde doktora varıp aç karna kan verme, hemşirenin içine limn sıktığı şekerli suyu içip 1 saat oyalanıp tekrar kan verme işlerini hallettik (ben ki bir yerlerimin iğne ile delinmesinden hiçç hoşlanmam).


Sıra geldi eğlenceli kısma, yani ultrasona. Öncelikle baş çevresi, uyluk kemiği uzunluğu gibi ölçümler yapıldı. Gayet iyi. Kızımız 800 grammış, kulağa az geliyor ama 24. hafta için uygun bir gelişimmiş. Az sonra doktorun gözü sanki başka birşeye takıldı. Bebek dışında birşeye dikkatele bakmaya çalıştığını fark ettim, açıklama da gecikmeden geldi: "Rahimde biraz açılma var gibi görüyorum, vajinal ultrasonla bakmam gerek, daha iyi görürüm, varsa önlem almamız gerekebilir." Hayyydaaaa! Hadi hayırlısı dedim, hiçbir kadının hoşlanmadığı meşhur koltuğa geçtim ve rahmimdeki açıklık ekranda gayet net bir şekilde göründü. Nasıl olduğunu doktor yardımıyla gördüm, nasıl olması gerektiğini de anlatınca gördüklerim anlam kazandı. Bir tünel şeklinde olan ve normalde tamamının tam kapalı olması gereken rahim ağzının (bebeğin çıkış kapısı, bebeğin ve amniyo sıvısının bulunduğu rahim ile vajina arasındaki geçit) yarısı açılmış, ince bir körfez oluşturmuştu. Kapalı duran, suları ve bebeği içerde tutan sadece 2 cm kadar bir kısımdı ki bu da azdı ve ilerleyen haftalarda açılıverebilirdi. Doktorun değimiyle o zaman da "iş biterdi".


Genellikle çok iyimser ve rahat olan doktorumuzdan böyle bir cümle duymak tahmin edersiniz ki çok korkutucuydu. Ama daha korkutucu olan, sertçe öksürdüğümde o ince uzun körfezin nasıl birden 3-4 kat genişlediğini görmek oldu! Bunun üzerine doktorumuz, "dikmemiz lazım rahim ağzını" sözleriyle, korku dolu gözlerle bakmakta olan anneme ve bana alınacak önlemi ilan etti. Giyinip ofise geçince güzel bir benzetmeyle durumu bizim için aydınlattı. Ayakta durma, yürüme, öksürme vs. gibi ek basınç yapan hareketlerle benim yumuşak yapılı rahmimin kendini salıp açılıvermemesi için, rahim ağzından bir misina geçirip torbanın ağzını büzer gibi büzeceklermiş!

Bu operasyon durumu büyük oranda kurtaran bir yöntemmiş, gene de bundan sonra kendime dikkat edip bol bol dinlenecekmişim. Fakat olur da erken doğum kasıllmaları başlarsa dikiş mikş tanımaz, bebeği dışarı itermiş. Benim tabii ilk aylarda yaptığım uzak doğu seyahati, 4. ayda haftasonu bol yürüyüşlü Abant gezisi, ettiğim danslar falan aklıma gelip içime oturmak üzereydi ki rahatlatıcı açıklama geldi: Bu durumun hiçbir suçlusu yokmuş, sadece rahmimin yapısı böyleymiş ve açılma gibi bir problem başlamadan bunu önceden bilmenin imkanı yokmuş. Şans yani! Halbuki annemde hiç böyle bir problem olmamış.. İşin kötüsü yapı kendiliğinden değişmeyeceği için sonraki hamileliklerimde de aynı durum olacak, sadece önceden bildiğimiz için bu operasyonu daha erken (10-14. haftalarda) olacakmışım.

Sonuçta geciktirmeden halletmek için hemen bizim yanımızda Florance Nighingale Metropolitan arandı, ertesi gün sabah 11'e randevu alındı. Bizden sabah 9-9:30 civarı akşam 22:00 den itibaren birşey yememmiş ve içmemiş olarak hastaneye gelmemiz istendi. Morali bozuk bir anne ve anneanne adayı olarak oradan ayrıldık ve baba ve dede adaylarına durumu bildirdik.

En başından beri bizim için bebeğimizi görecek olmanın mutluluğuyla dolu, bayram gibi geçen dokor kontrollerinden son iki seferdir endişe verici haberlerle çıkıyorduk.

Tabii eve gelince benim ilk işim bu kon uyla ilgili internet araştırması yapmak oldu. Doğrusu çok doyurucu detaylı bilgi bulmakta zorlandım ama en anlaşılır ve etraflıca anlatan bu site ve şu site merakımı baya giderdi. Buyrun siz de bakın.

Asıl aradığım bu yollardan geçmiş bir gebenin blogu veya bu konuda bir forum falandı. Olayı yaşamış birinden dinlemek ne de olsa bir başka oluyor. Ama bulamadım. Bu blogu yazmaya başlamamın nedenlerinden biri de bu zaten. Servikal Serklaj denen operasyonu olan veya olacak olanlarla paylaşmak. Eeee damdan düşen Nasreddin Hoca ne demiş? "Bana doktor değil damdan düşen birini getirin!!" :))

DIV>

45 yorum:

  1. Değerli arkadaşım ben servikal yetmezlik nedeniyle 3 bebek kaybetti. hepsi de sapasağlamdı.Ama doktorlar ki hepsi farklı farklıydı. Hep bebeğe baktıklarından rahimağzını kontrol etmediklerinden ve beni sadece evhamla suçladıklarından bu hale geldim. Bence sen tamamen doktorunun eserisin.Doktor rahim ağzına bakmasa bugün çok farklı durumda olabilirdin Allah korusun. Doktorunun adını ve hastanesini öğrenmeyi çok isterim.Çünkü araştırma halindeyim.Bu işin yani dikiş olayının gerçek uzmanını bulamadığım sürece sonuç benim için yine hüsran olacak. Yardımına ihtiyacım var...nihal.ozmen@hotmail.com dan bana ulaşabilirsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben 19 .haftamda rahmim acilmis ve doktor hemen dikti agrilarim var insallah gecer agrim artarsa bebegimi alirlarmis suan 20. Haftamdayim ve hep yatiyorum elimden geleni yapiyom bundan sonrasi Allaha tevekkul.

      Sil
  2. dikiş atılması gerçekten yüzde 90-95 oranında bi çözüm mü acaba. yengemin erken doğum riski var. 5 gündür hastanede. 22 haftalık hamile. önce önermişler dikiş atılmasını ama kendisi istememiş. 3 cm açıklığı var. 2. gebeliği ve öncekileri de (ikizdi) kaybettik. hepimiz çok üzgünüz. nasıl bir yol önerirsiniz. sürekli bilgisayarın başındayım ama birtek sizin hikayeniz umut verdi. Allah bağışlasın bebeğinizi. görüşlerinizi merak ediyorum.ayfrtk@hotmail.com

    YanıtlaSil
  3. merhaba benim arkadasim ilk bebeginde dikis yaptirmadi. ama 20. haftadan sonr ahep yatti. sagsalim bebegini kucagina aldi. erken dogum da olmadi, bebek vaktinde dogdu. simdi uc yasinda.

    simdi ikinciye hamile. yine ayni problem var. 12 haftalikken rahim agzini diktiler. ama gecen hafta (18) haftalik erken kasilmalar baslamis. arkadasim ogretmen ve calisiyor. doktor bir sey olmaz diyor hala israrla (amerika'da yasiyor arkadasim). arkadasim da iki ay kadar daha calisip sonra ayrilmayi dusunuyor.

    dokorun soyledigine gore dikis riskli bir sey degil.

    sizlere de gecmis olsun. insallah saglikli bir sekilde bebeginiz olur.

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Adsız: Ben doktor değilim. Düşüğün başka sebepleri de olabilir mi yoksa yengenin durumu da benimki gibi servikal yetmezlik denen problem mi bilmiyorum. Ama bildiğim kadarıyla durum buysa evet, dikiş büyük oranda çözüm oluyor. Ama %100 değil bildiğim kadarıyla, çünkü benim doktorum şöyle bir uyarıda bulunmuştu: dikişe rağmen erken doğum kasılmaları başlarsa etkisi olmaz, o kasılmalar öyle kuvvetlidir ki dikişi attırır demişti. O yüzden operasyondan sonra 2 hafta yatak istirahati verdi ve haftada bir muayenehanesinde NST ile kasılma olup olmadığı kontrol edildi.
    Umarım sonunda bebeklerini kucaklarlar..

    YanıtlaSil
  5. merhaba özlem.yaşadıklarını okuyunca kendimi gördüm.ben de 23.haftamda dikiş operasyonu geçirdim.o günlerde bu da nereden çıktı ne olacak şimdi duygularına çok kapıldım ama şimdi 37.haftamdayım.yakında dikişim alınacak.benim merak ettiğim dikişim alındığı gibi doğum eylemi gerçekleşir mi?ve bu rahimin açık olması normal doğumu kolaylaştıran bi faktör mü?çünkü ben normal doğumu çok istiyorum.doktorumla bu konuyu henüz konuşmadık.senin ne yaşadığını merak ettim.

    YanıtlaSil
  6. merhaba.
    2 yil once dogum yaptim. dogumdan birkac ay sonra serviks baya yirtildigni ve cok dikis oldgunu ogrendim. daha da sonra 2 cm acik oldugnu ogrendim. doktorlar bebek dogurmayi oneryorlar. ve hamile iken belki bu surec yapilabilinirmis. ama dogumdan sonra ameliyat gerekip gerekmedigni bir turlu karar veremediler. acab ondan sonra ki hamileik nasil olur diye merak ediyorum

    YanıtlaSil
  7. MErhabalar...
    Adsız 1: Benim doktorum dikişler alındıktan sonra doğumun genellikle kısa bir süre sonra, en fazla 1-2 gün içinde başladığını söylemişti. Benimki o kadar bile beklemedi, dikişleri öğlen aldırdım, sancılar aynı günün akşamı başladı. 22'de hastaneye yattım, ertesi gün de doğurdum.
    Adsız 2: VAlla senin durumun biraz daha farklı anladığım kadarıyla. Benim doktorumun dediğine göre servikal yetmezlik rahmin yapısıyla ilgili. Yapı değişmediği için ikinci hamileliğimde de ben aynı şeyleri yaşayacağım, sadece artık biliyor olduğumuz için dikiş işini daha erken yapıcaz. Ama seninki farklı bir durum, nasıl olur bilemiyorum. İyi şanslar, sağlıklı doğumlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba dikişleri aldırırken acı oluyor mu nasıl alıyorlar

      Sil
  8. Merhabalar...
    Ne güzel sizler bebeğinizi kucağınıza almışsınız ben çok yakın bir zaman içinde bebeğimi kaybettim.Malum rahatsızlık yüzünden 18. haftamdaydım.Doktora gittiğimde dikiş atılamayacak seviyede olduğumu öğrendim ve şok oldum.Hala o şoku atmakla uğraşıyorum.Bebeğim gitti malesef.Sizden doktorunuzun adını soyadını ve çalıştığı hastaneyi alabilir miyim?Yazdıklarınız bana biraz da olsa umut oldu.Mail adresim: yasemin17ozalp@hotmail.com

    YanıtlaSil
  9. merhabalar bende bahsettiğiniz durumdan dolayı 24. haftanın sonunda iki bebeğimi kaybettim.ilkinde böyle bir problemim olduğunu bilmiyorduk ve bu olay yaşanmasa zaten öğrenemezmişiz.hastaneye gittiğimde suyum gelmiş,doğum çoktan başlamıştı.bu yüzden müdahale edemediler.ikinci gebeliğimde 14. haftada serkülaj yaptırdım.ama buda yeterli olmadı yine 24.haftanın son günü sancılarım başladı.ve ikinci bebeğimide kaybettim.sapasağlam bebeklerdi ama tabi erken doğumun sebep olduğu bazı gelişim eksiklikleri vardı.ve bana rahimin bu kadar zayıf olabileceğini bilemedik dediler.şimdi 3. kez gebelik planlıyorum çok araştırdım.bir çok doktorla konuştum.profesörler,operatörler vb.yine 14. haftada serkülaj yapılacak bu defa daha derinden daha fazla dikiş atacaklar ve 9 ay yatacağım.işin kötü tarafı bunun da garantisi yok ve yapılabilecek başka birşey yok.deneme yanılma yoluyla başarıya ulaşmaya çalışıyoruz.ilk serkülaj denemesi başarılı olanlar da var ama sekizinci denemede anne olanlarda var.bu biraz da şans işi sanırım.başka bir açıklama bulamıyorum.herkese bol şans diliyorum.

    YanıtlaSil
  10. merhaba, ben de ilk iki bebeğimi bu sebeple 18. ve 19. haftalarda katbettim. 3. bebeğim de dikişe rağmen 21. haftada başlayan kasılmalarla 25. haftada doğdu ve çok şükür yaşıyor. Bir takım problemleri var ama atlatacağımızı umuyoruz. Şuanda yine hamileyim ve abdominal serklaj yaptırmayı düşünüyorum, bilgisi olan varsa ve paylaşırsa sevinirim.
    Hepinize geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne gibi problemler var cocugunuzda

      Sil
    2. Ne gibi problemler var cocugunuzda

      Sil
  11. Merhaba

    Sanırım yorumlar için geç bir tarih ama belki burası aracılıgı ile birilerine yardımım dokunur. Erken dogum nedeniyle 3 saglıklı bebegimi kaybettim. 2sinde vajinal serklaj yaptırmıstık ve tamamiyle yatak istirahatinde olmama rahmen kasılmaların onune gecilemedi.

    Aralık 2009 da hamilelik oncesi amerika da TAC - transabdominal cerclage - operasyonu gecirdim. Sezeryan benzeri bir operasyon ancak rahim agzının iç kısmına bir bant takıyorlar ve sonrasında hamile kalarak normal bir hamilelik gecirilmesi saglanıyor. Turkiye de cok arastırmama ragmen bu tip operasyon yapan yok. Bu ameliyatı laparoskpik olarak da yapıyorlar ancak klasik yontem ile basarı daha yüksek .

    dr.haney nin calıstıgı chicago hastanesinin linkinde detaylı bilgi var. Ayrıca abbyloopers isimli yahoo grup da bu konudaki tüm dünyadan annlerin paylasım platformu.
    http://www.uchospitals.edu/specialties/obgyn/cerclage/

    http://health.groups.yahoo.com/group/Abbyloopers/

    YanıtlaSil
  12. ben de şu anda 22+6 haftalık hamileyim. 16+2 haftalıkken serklaj yapıldı. kesede hunileşme de var ve bebeğim aşağıya baskı yapıyor. her hafta doktor kontrolümüz var. doktorum bu hafta ilk kez durumun daha iyi olduğunu ve oturabileceğimi söyledi. çok kaygılı bir süreç. Özlem'in hikayesi bana umut veriyor......

    YanıtlaSil
  13. merhaba
    görünce ne güzel keşke bende bloğumda paylaşsaydım diyorum..ne güzel anlatmışsın..
    ocak da 3 yaşını dolduracak bir kızım var ve şu anda 6+3 haftalık hamileyim..bu 3.hamileliğim..
    ilk tüp bebek yöntemiyle hamile kaldım..birini 17 diğerini 21 haftada ikiz bebeklerimi kaybettim..neden servikal yetmezlik..
    aradan 1 sene geçmeden dondurulmuş embriyolarımla tekrar hamile kaldım.. bu sefer 13 hafta bitiminde serkülaj uygulandı ve hep yattım..
    doktora giderken bile araba koltuğunu yatırdık yatarak gittim..
    21.haftasında 3.5cm olması gereken rahim ağzım 2.5 santimdi bu da sınırmış..28 haftam bitene kadar bu süreçte tuvalete dahi kalkmadım banyo vs yok..Allah razı olsun annem hep yanımdaydı ıslak mendillerle sildi..ama bu süreçte rahim ağzım 3.5cm olmuş geri yapışmış çok şaşırdık..38+1 de planlı sezeryanla kızımı kucağıma aldım..
    bu seferde kendiliğinden hamile kaldım...hiç düşünmezken ve bizim zaten çoçuğumuz olmuyor rahatlığıyla..
    oysa malum yaşananlar bende hamileliği fobi haline getirmişti..
    şidi yine 13 hafta bitimi serkülaj ve yatak istirahati beni bekliyor üstelik bu sefer 3 yaşında kızımda var...yine sağolsun annem yanımda olacak..
    Allah bana da benim gibi olanlara da zamanında,sağlıklı doğumlar nasip etsin..
    http://adailke.blogspot.com

    YanıtlaSil
  14. merhaba ben yurtdisindan yaziyorum. bende 2 kere hamilelik yasadim ve ikisindede bebegimi 20+6 haftalikken kaybettim.ilkinde erken dogum oldu ikincisinde kan dolasimi iyi degildi bebege besin gitmiyordu ve bebegim karnimda oldu. burda arastirmalardan bisey cikmadi o yuzden bide istanbulda tedavi olmak istiyorum.sizden doktorunuzun adini ve hangi hastanede calistigini ogrenebilirmiyim? sevimli_cadi_85@hotmail.com. eger bu adrese mail yazarsaniz cok sevinirim.en kisa zamanda tekrar hamile kalmak istiyorum am ondan once bu defa butun tetkikleri yaptirmak istiyroum.ayni aciyi bi yasamak istemiyroum.Allah kimseyede yasatmasin.

    YanıtlaSil
  15. Arkadaşlar. maalesef aynı şeyleri ben de yakın zamanda yaşadım.20 gün önce tüp bebekle ulaştığımız bebeğimizi kaybettik. düşüğün oluş şekliyle doktorum servikal yetmezlik olabilir diyor. bunu nasıl öğrenebilirim. bu durum sadece hamileyken mi anlaşılıyor?şu an nasıl baktırabilirim. doktorum kamerayla rahime girmekten bahsetti. ama bu işlem rahim ağzını gevşetebiliyormuş. başka bir yol bulmam lazım. sevgili Özlem lütfen doktorunu paylaş. belki bir alternatif olabilir bana da. sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. Sevgili Adsız arkadaşlarım,

    Hamile olanlar umarım bebeklerini kucaklarına sağ salim, problemsiz alırlar. Bu sebeplerden bebeğini kaybedenler ise umarım tekrar istedikleri zaman o büyük nimete kavuşurlar. Bunlar çok da zor değil, pek çok iyi örnek var etrafta.

    En son yazan Adsız, sana gelince,
    doğrusu kaybedilmiş bir bebek neden kaybedilmiş olabilir, bunu sonradan öğrenmek mümkün mü bilemiyorum. Bana ancak tahmin edilebilirmiş gibi geliyor, ama tabii ben ne bilirim!
    Doktorumun bilgilerini buradan tekrar paylaşmak istiyorum. Kendisinin adı Erhan Cankat ve eşi Deniz hanımla beraber Cankat Kadın Sağlığı Merkezi adlı muayenehanede çalışıyorlar.

    İşte internet sitesi: www.cankatklinik.com

    Umarım hepiniz benim yaşadığım mutlu sona ulaşırsınız.

    YanıtlaSil
  17. Sevgili Blogcu arkadaşım,
    sanırım yazdıklarımdan yanlış bir ifade ortaya çıkmış. aslında sen ve diğer tüm yorumcuların ortak konusu servikal yetmeliğin nasıl anlaşılacağına dairdi sorum.Bir çok araştırmam da hamilelik kaybından sonra anlaşılabileceği ancak nasıl bir prosedür uygulanacağı yazılmamış.benim de kaybımdan sonra böyle bir incelemeye gidilmemesi, muhtemelen düşüğün şeklinin bunu andırıyor olduğunun söylenmesi elbette beni sonuçsuz bıraktı. şimdi önceliğim birinde servikal yetmezlik olduğunun tanısının nasıl konulduğuna dairdi.doktorum histeskopi yapar bakarız diye geçiştirdi.ancak araştırmam bu işlemin başlı başına servikal yetmezliğe neden olduğunu gösterdi. bu aşamada maalesef her doktordan farklı bir yaklaşım alan biri olarak son çareyi kendi araştırmalarımla bulmak ve ne yapılması gerektiğine maalesef kendim karar vermekte buldum.
    hayatımın son 5 yılında bir çok farklı operasyona maruz kalmış, zaten normal yollardan bebek sahibi olamamanın yanın da bir de farkedilmemiş risklerle karşı karşıya kalan biri olarak her defasında farklı bir sonuçla yüzyüze kalıyorum. En kötüsü de bir doktorun önerisini diğerinin kabul etmemesi, dahası her yapılanın gerçekten de gerekli olup olmadığının şüphesine düşülmekte.
    Güzel dileklerini ben de paylaşıyor, en azından bir blog açarak bunu insanlarla paylaşmış olduğun için sana ve tüm yorumcuların bilgilerine teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  18. merhaba arkadaşlar....
    ben bundan 2 yıl önce 25 haftalık bebegımı kaybettim.çok yıkıcı ve zor aylar gecırdim bunu da en ıyı yasayan bılır.böle bır yurek acısı olamaz...su an tekrar bebek dusunuyoruz doktor bazı testler verdı onları yaptırıyorum. düşük nedenım serviks yetmezliğimiş.bu yuzden amelıyat vaya iğneyle bebegı koruma altına alacakmışız.şimdi ınternetten küçük çaplı arastırmalar yapıyorum bu sitede yazılarınızı görunce bende yazmak istedim. deneyımli kişilere ihtıyacım var.sizin verecegınız öğutler yasanmışlıklarınız benım için çok degerli. ameliyat sonrası hemen yatacakmıyız? yatalak gıbı mi yasayacagız? tuvalete nasıl gıdıcez? hiç dışarıya cıkıp yuruyemıyecekmıyız? en önemlisi heran düşük korkusu..... 9 ay nasıl gecer???????? eger bana biraz destek ve yön gösterirsenız çok sevinirim...yazılarınızı beklıiyorum....

    YanıtlaSil
  19. Arkadaşlar merhaba,
    ben 2 gebeliğimide servikal yetmezlikten kaybetmiş biri olarak 3.üncü gebeliğimde 13 haftada iken önlem amaçlı dikiş atıldı bu zaman zarfında sadece tuvalet ihtiyacı için ayağa kalkıyordun, haftada 2 kere doktor kontrolüne gidiyordum fakat 1 ay sonraki kontrolde serçe parmak kadar bir açıklık görüldü acilen 2.ci dikişe aldılar beni 5.inci günün sonunda çıkacağımı beklerken sıvı sızıntısı gördüler bunun üzerine ertesi günü 3.üncü dikişi attılar doktor hiç kalkmıcaksın dedi ve doktorum ben herşeyi yaptım sende herşeyi yapıyorsun gerisi Allaha kalmış dedi, 5 gün sonunda yani tam 22 haftalıkken gecenin bir yarısı suyum geldi o kadar ani olduki uyuyordum o gece hayatımda unutamıcağım bir gecedir benim için.Şu an atlatmaya çalışıyorum fakat çok zor, eşim artık bu olay bitmiştir diyor fakat ben kabullenemiyorum 5 aylık sapasağlam çocuk nasıl gider diye sürekli sorguluyorum.Bundan sonraki süreçte doktorların demesi abdomil serkalaj yapılacakmış. Bilgisi olanlara ,TAC olarak yazan arkadaşa soruyorum bu ameliyatı yaptırdıktan sonra taymak gerekiyormu? Çünkü ben o yatma sürecini yaşadım arkadaşlar çok zor yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

    YanıtlaSil
  20. Adsız ve Sude,

    Sizlere çok geçmiş olsun. Ne kadar zor ve üzücü şeyler yaşadığınızı ancak hayal edebiliyorum. Ben şanslı olanlardanmışım, bir dikişle bebeğime kavuştum. Meğer ne kadar çok kadın bu problemden dolayı bebeklerini bir değil bazen birkaç defa kaybediyormuş! Umarım hepiniz sağ salim bebekler doğurur, güle güle büyütürsünüz. Benim tecrübelerimi tekrar tekrar yazmayacağım, zaten artık hafızam beni yanıltıyor, sorduğunuz detayları hatırlamıyorum. Ama yazılarımda bunları bulabilirsiniz.

    Doktorların çeşitli fikirleri olduğu konusu da çok doğru, sevgili adsız. Ne yazık ki biz hastalar ne kadar internet araştırması yapsak da önünde sonunda bir doktora güvenmemiz gerekiyor. Ama hangisine ?? Bu konuda yaşamış olduğum bir olayı aklıma getirdin.. Bu yazımda anlatıyorum.

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  21. merhaba arkadaşlar,ben hatice
    ben 26 haftalık hamileyim 23.haftamda rahimde siddetli kasılmalarla acile geldim ve 18 gündür yatıyorum hastanede...banyo yapmak yok sadece wc ye kalkıorum oturmak yok hep yatıyorum serviksl yetmezlik nedeniyle bebeğim her an doğabilirmiş az bi ağrıda hemen mudahele oluor hastanede olmamın avantajı 28.haftaya geldiğimde belki alcak doktor dayanırsa tabi dayandığı yere kadar...insaşşlh dayanır ...bu sorunla uğraşanların ve tümm hamilelerin kucakları dolması dileğimle.

    YanıtlaSil
  22. merhabalar,

    ben de 1 hafta önce 19 haftalık oğlumu servikal yetmezlik dolayısıyla kaybettim. zaten ilk 3 ayımda bebekten kaynaklı olmayan kanamalar yaşamış türlü türlü hormon ilaç ve iğne kullanarak sürekli yatmıştım. 3 ayı tamamladıktan sonra rahatlamıştı. Doktorumda riskin olmadığını herşeyin yolunda olduğunu tatile bile gdebileceğimi söylemişti. 17. haftamda son kontrolümü olduğumda da herşey yolundaydı ancak 19. haftamda kanama oldu ve rahim ağzı açıldı amniyos kesesi vajene kaydı acil hastaneye yattık, 2 gece sonunda da aşırı kanama sebebiyle doğum oldu ve ben de bittim tükendim. doktorla sonraki randevumuz tam 5 hafta sonraydı. benim en çok sinirlendiğim şey şu: madem bu servikal yetmezlik gebelikten önce hatta 2. trimesterden önce anlaşılamıyor ve kimin bu soruna sahip olduğu da bilinemiyorsa (dr öyle dedi) ayrıca bu yetmezlik 18-24. haftalar arasında ortaya çıkıyorsa be adam neden 18-24. haftalar arasında her hafta muayeneye çağırmadın? bence her kadın doğumcu sorun olsun olmasın her gebesini 18-24. haftalar arasında sıkı takip etmeli, nasıl ki 32. haftadan sonra doğum olabilir endişesiyle sık sık kontrole çağırıyorlarsa bi de böyle bir uygulama yapmalılar yoksa daha çok ben ve benim gibi insanlar ilk, ikinci ve belkide üçüncü çocuklarını göz göre göre kaybederler. İşin komik tarafı da doğum raporunda düşük yazıyor, ama normal doğumla bi oğlan çocuğu doğurdum yaşasaydı da oğluma ne diycektim: "oğlum ben seni doğurmadım düşürdüm!" hem 20. haftada bebek bireyden sayılır deniyor hemde düşük yaptığın bebeğe "fetal materyal" deniyor, bildiğiniz doğum yaptım ama devlet doğumdan saymıyor daha lohusalık kanaman bitmeden göreve çağırıyor, bu nasıl çelişki? nasıl ilişki? velhasıl düşene de bir tekme böyle geliyor şanssızlığın ultra oluyor ne güzel değil mi?

    Allah'a çok şükür sağlımıza dua ediyoruz ancak bu eksikliği yüzünden dr ma hakımı helal etmiyorum!
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  23. merhabalar arkadaşlar, siteyi kuran arkadaşa ve yorum yapan tüm arkadaşlara binlerce kez teşekkür ederim.Herkes hikayesini detaylıca atlatmış.Böyle bir rahatsızlık başa gelmeyince bilinmiyor.Ben oğlumu 22 haftalıkken 30.09.2014 tarihinde kaybettim.Acısı hala yüreğimde Allah'ın takdiri ama ağlamamak üzülmemek elde değil.Evleneli 9 yıl oldu ve yıllarca tedavi sonrası ilk defa hamile kaldım.Bu bile mucizeydi benim için.Hayaldi gerçek oldu ama kısa sürdü.Tüp bebek tedavisi ile hamile kaldım. D.r. kontrollerim iyi geçiyordu her şey yolundaydı bir sorun yoktu. Ama benim kasıklarımda küçük küçük ağrılar vardı.Normal olduğunu düşünüyordum.Kime sorsam hamilelik dendir diyordu.Birde kuyruk sokumumda ağrı tabi bunlarla ilgisi olduğunu düşünmüyorum.Çünkü dr.umda bir ilgisi yok dedi.Sonra o müthiş bana acı veren gün.Önce hafif bir lekelenme ertesi sabah hemen dr. gittim tabi.Dr um açılma falan yok rahim ağzı kapalı dedi bol bol istirahat et dedi.İçim bir nebze rahatladı.Eşim annemlere bıraktı beni.Biraz yatayım dedim ama karnımda ağrılar olmaya başladı tabi bu ağrı sandıklarım meğer doğum sancısıymış eve geleli yarım saat anca olmuştu dr. tekrar aradım bu arada kanamam da arttı acil tekrar hastaneye gittik.Dr. inanamadı 2 cm açıklık var dedi hemen odaya yatırdılar serumlar falan iğne bir yandan ama ğarı geçmiyor ben feryat figan bağırıyorum ağrı bir kesilse dr. dikecek yani serklaj denilen olay yapılacak.Ama her şey bir anda oldu ve bitti doğum odasına gidemeden yattığım yatak da bebeğim bacaklarımın arasından akıp geliverdi. O anı ömrüm boyunca unutamam .Oğlumu evladımı kaybettim.Ağrılarım bir anda geçti ama yürek ağrım hala devam ediyor.Şimdi bir daha hamile kalabilir miyim kalsam da aynı acıları tekrar yaşar mıyım çok korkuyorum.Dr.'um bir daha hamile kalırsam yada tüp bebek denersek de sizin anlattığınız gibi 13. hafta da serklaj yapılacakmış.Sonra aylarca yatak en çok bu koyuyor.Yeri gelecek tuvalete bile kalkamayacak olmak bu durum nasıl atlatılır.Ne olur yardım edin nasıl geçer nasıl ??????

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Burayı okuyunca benim gibi ne çok insan varmış dedim. Şuan ağlayarak okuyorum. Benim acım çok taze. İki hafta önce 23 haftalıkken kaybettim oğlumu. Sezeryanla dünyaya geldi iki gün yaşayabildi ancak. Şimdi küçüçük bir mezarı var. Herşey birden bire başladı benimde. Aslında kanama şikayetiyle doğumdan 5 gün önce doktora gittim fakat doktorum açılma var mı diye bakmadı bile. 5 gün sonra detaylı ultrason vardı orda anlatırsın derdini dedi. ultrason günü sancıyla uyandım.Öğleden sonraydı randevum. Sancı olduğunu bilmediğim için evde kıvranarak randevu saatimi bekledim. Gittiğimde iş işten geçmişti. Herşey çok hızlı cereyan etti. Servikal yetmezlik dediler neticede. Bu acı zamanla geçiyor mu onu merak ediyorum öncelikle. Bir de benimde iki yılın sonunda mucize gibi gelmişti bebeğim. O kadar zor olmuştu ki tekrar aynı duyguyu yaşayabilir miyim? Yaşasam da burada okuduklarıma bakılırsa aynı acıyı tekrar yaşama riskim var. Yürek acım çok taze henüz. Benzer şeyleri yaşadığımız için sizin tecrübe ve tavsiyelerinize ihtiyacım var. Nereden başlayacağımı hangi doktora gideceğimi henüz bilmiyorum....

      Sil
  24. Sevgili adsız kardeşim bende senin yasadiklarini yaşadım kolay degil ben 5düşük ve iki doğum sonrası bebeklerimi kaybettim banada rahim ağzı açıklığı denildi.her hamileligim husranla bitti bi kızım var 8 yaşında şimdi tekrar anne olmak istiyorum ama guvenebilecegim bi doktorum yok malesef ve korkuyorum ayni acıyı yasamaktan ve kizimin anne benim neden kardeşim yok demesi içimi acitiyor kızım hergün ne olur Allahim benimde bi kardeşim olsun diye dua ediyor :( Rabbim cumlemize yardım etsin inşallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Dilara Gül hanım yaşadıklarınıza çok üzüldüm.Ama çok şükür Rabbim bir evlat bağışlamış size tekrarını da nasip eder inşallah.Ben Denizli de yaşıyorum Dr.'umdan memnundum isterseniz ismini verebilirim.Uzun süre tedavi ile uğraştığım için gitmediğim dr. kalmadı.Ama dr her kişiye göre değişiyor.Biz kadınlar sürekli bize bilgi verilsin sürekli anlatılsın istiyoruz çok konuşan biri değil ama sordukça her soruya tatmin edici cevaplar alabiliyorsunuz.Madem iyiydi niye böyle bişiy yaşadın dersen Allah'ın takdiri diyorum.Çünkü herkes elinden geleni yaptı.

      Sil
  25. Salam qizlar. Menimde 1 ay evvel basima cox pis sey geldi helede ozumu toparlaya bilmirem her an her deqiqe qizimi itirdiyim o gun yadima gelir ve icim sizildiyir Allah hec bir anaya yasatmasin.Cox pisdi cunki .Men hamile oldugum gunden dekabr ayina kimi her ay hekim muayinesinde olurdum her sey cox yaxsiydi.Usagimda hec bir problem yoxuydu her defe uziye dusmeye gedende sevinirdim ki qizimi gorecem inkisafini boyuduyunu her seyini amma indi boyuk bir bosluqdayam onun yoxlugunun oldugu bosluq. Dekabr ayinda artiq menim qizim 23 heftelik idi hekim meni dopler uzide muayine etdi usaqda problem yoxuydu yenede sonra hekimin nedense subhelendiyini gordum ve cox qorxdum sorusdum ve dedi ki sende rahim agzinda 2 sm qisaliq var evde dincel 2 hefteden sonra yene gel yeniden qisaliga baxacam eger qisalma coxalsa dikis qoyacam dedi.Men sonra adi heyatima davam etdim ama evde bir nece gun belimde agrilarim oldu 1 hefteden sonra qanaxma ile hekime getdim uzide baxdi ve dedi ki tecili dikis qoyulmalidi yoxsa usagini bugun itiressen rahim agzi cox qisalmisdi su kisesi one dogru gelmisdi ve dikis atildi anestezi ile sonra agrilarim yene basladi dayanmadan maye kocuruldu seheri gun hekim dedi ki eve gedib dincel ancaq yataq istiraheti durmaq olmaz eve getdim yenede mayeler kocuruldu amma axsam dehsetli sancilarim basladi ve tecili xestexanaya getdik hekim agrikesici ve mayelerle agrimi dayandirdi yenede qaldim xestexanada ancaq seheri gun agrim yenede basladi dehsetli sancilara vurulan iyneler tesir etmedi axsam hekim uzide baxdiqda dedi ki dikis acilmalidi daha mumkun deyil ve dikisim acildi bir nece deqiqeden sonra dogum basladi ve qizimi itirdim her seyin sonu oldu. Cox pisem qorxuram yeniden hamile qaldigimda nece olacaq deye. Allaha dua edirem birde bele sey yasamiyim deye. Hekimimin sehvi onda oldu ki mene vaginal ultrasonu etmeliydi evvelden cox gec etmisdi ona gorede dikis tutmadi acil serviks tutmur cox hallarda amma 13 ve 14cu heftelerde qoyulan dikis 90 faiz tuturmus, bu vaxt dikis qoyulan qadinlar tanidim onlari gordum rahatladim ki usaglarini qucaqlarina almaq nesib olub, indi ozumu toparlamaya calisiram Allah boyukdu insallah her sey yaxsi olacaq yasadiqlarim mene cox sey oyretdi. Hamileliyinizin 13 ve 14cu heftelerinde mutleq vaginalultrasonu edin rahim agzina baxilsin emin olun ki sizde bele bir problem olmuyacaq.Dikis pis seyil her sey normal gedirse dikisden sonra 37 heftede dikis acilir ve dogum basliyir bununla cox qadin usaglarini qucaqlarina ala bilib.

    YanıtlaSil
  26. Eslinde menim cox yandigim durum budur ki menim hekimim mende rahim agzinda 2 sm aciqliq oldugunu bile-bile meni eve gonderdi.Mende ev isleri gordum,rahat davrandim.Amma meyer bunlar hamisi menim ucun ne qeder ziyanmis,1 hefte kecmemis ne cur qisalma oldusa mene tecili dikis qoyuldu oda bir fayda fermedi.Buna gore hekimim gunahkardi, ikinci hamilelik qismet olsun insallah basqa hekime gedecem.Amma hamileler mutleq 13cu heftede vaginalultrasonu etsinler. Eger menim hekimim qisalma oldugunu subhelendiyi vaxt dikis qoysaydi indi qizim yasayardi.Allah bu problemle yasayan butun hamile qadinlarimiza insallah sapasaglam usaqlarini qucaqlarina almagi nesib eder.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Azerbaycan li arkadaşım, sen buraya yazali iki yil olmus ama belki gorursun yazdıklarımı. Ben de 21.haftada acil serklaj oldum, sonra tuvalet ve banyo haric kalkmadim. Cok sukur oglum 36. Haftasında dogdu ve simdi 3.5 yasinda. Bunları özellikle sana yazıyorum cunku bu hadise baku de oldu. Doktorum servik kisaligini fark etmeseydi ve acilen dikis atilmasaydi belki de bebegimiz erkenden dogucakti. Cunku ben de ne kanama ne su gelmesi ne de agri vardi. Sadece normal kontrolume gitmistim. Ultrason muayenesinde doktor suphelendi ve vajinadan hem eliyle hem de monuterden bakip bana da anlattı. Ordan hemen cikip evden esyalarimi alil hastaneye ameliyata gittik. Simdi ikinci bebegime hamileyim bugun servik boyuma gore dikis karari verilecek. Ama ben israr edicem bu tedbiri almalari icin. Aylarca yatmaya raziyim, yeterki bebegimi saglikla gelisimi tamamlandigi vakitte kucagima alayim. Sen de artık boyle bisey yaşadın ikincisinde doktoruna herseyi anlatir ve servik boyuna baktirirsin. İnşallah ikincisinde saglikla bebegini kucağına alırsın. Eger doktorumun ve hastahanenin ismini istersen verebilirim.

      Sil
    2. Merhaba bende 22 haftamda serklaj oldum su anda 26 haftamdaymm ameliyattan Sonra nelerr yaptin ?agri Kramp vs oldumuu?biraz detayliii birsekilde anlatrmisin lutfen ?

      Sil
  27. Arkadaşlar mrb.

    YanıtlaSil
  28. Arkadaşlar mrb 13 haftalık hamileyim su zamana kadar hep düşük teklikem vardı yatıp progestan kullaniyodum kontrol amaçlı pazartesi Dr gittim gayet iyisini dedi ve yolladı gittiğim gece 4 de kanamam başladı hastaneye gittim vajinal muayene ile baktığında rahimin açıldığını farketti ve acil SERKULAJ aldı beni bi gece hastane kaldım agrim falanda olmadı şukur eve ciktim bir gün sonra hafif kanama oldu büyük abdestten sonra sizce normal mıdır bende yatak istirahati yapıyorum şuan.benimde ilk gebeliğim ve çok istedim, beklediğimiz bi bebek bende poliskistik över sendromu vardı ilaçla tedaviden sonra bebeğim oldu dikiş atıldı rahime fakat toz pembe gibi hafif lekelerim geliyo

    YanıtlaSil
  29. Merhaba bu dikis benimde çocuğumu sağ salim kucağıma almamı sağladı.ilk hamileliğimde 4.5 aylıkken 2 cm açılma oldu hemen dikis atıldı.allah razı olsun doktorumdan ona çok minnetarım.ama ikinci hamileliğimde dikişi erken atmamıza rağmen tutmadı erken suyum geldi 5.5 aylık ölü doğum yapmak zorunda kaldım.cok zor gunler gecirdim ki hala unutamiyorum o tekmelerini hissedip sonra eline alamamak cok zor...ama şöyle düşünüyorum demekki allah böyle uygun görmüş allah herkese sabır versin yardımcısı olsun

    YanıtlaSil
  30. Bende aynı şeyleri yaşadım kanaman oldu gittim serkluj oldum 21haftda amma sancı çeke çeke 24hadtaya geldim ve çocuklarım dikişi açıp doğum kanalına inmişler di ve dogdularyusuf ve mevam birhafta küvezde kaldılar birer gün arayla iki evladımıda kaybettim 10yıl sonra olmuştu çocuklarım ilk göz ağrılarım ve şuan yoklar 7agostıs ve 8agostus benim için hayat boyu unutulmıyıcak veşuan halada çok kötüyüz şimdi tekrardan tedaviye başladık ama korkular var içimizde rabbim en kısa zamanda hepimizi sevindirsin inşallah

    YanıtlaSil
  31. Iyi aksamlar arkadaslar bende 22.6 da 16 haftalik oglumu kaybettim. Hamilelegin baslangiclardan sorunum yoktu 11ci haftadan sonra ara sira cok hafif kanamam oluyordu her doktora gittigimde sorun yok diyodu ve vitamin ve magnesiumu arttirmis üstüne bide hormon hapi yani günde 7-8 tane hap aliyordum. O olaydan 3-4 gün önce yine kanamam olmustu hafta sonuna denk gelmisti yani cumartesi artik korkmaya baslamistim ve hastaneye gitmistim. Hastanede doktor baktiginda hersey yolundaydi ve o kadar hareketliydi oglum o zaman cinsiyetini bile göstermemisti. Beni eve gönderdiler bu seferde karnima sanki batarlar giriyodu aksamlar her bi saatta bir nerdeyse uyanip lavobaya gidiyodum hastaneden geleli birgün olmustu ve pazartesi doktora gittim yine kontrol etti hersey normaldi sadece yatip dinlemen gerek ve calisamazsin daha demisti. Ve malesef anca 2 gün yatabildim carsamba günü suyum geldi normal dogum yaprim ve oglumu kaybettim. Yani o batar dedigim agrilar meyersem sanciymis ama ilk cocugum oldugu icin bilemedim. 16 haftalik olmasina ragmen ve 120 gr olmasina ragmen herseyi gelismisti oglumun tirnaklari bile. Üstünden 6 ay gecmesine ragmen hamile kalmayi korkuyorum��

    YanıtlaSil
  32. Merhabalar, su anda son durumunuz nedir ? Ben de 17. Haftadayken servikal yetmezlik sebebiyle dusuk yaşadım ve su an psikolojik olarak bitmiş durumdayım

    YanıtlaSil
  33. Merhabalar, bende 19 haftalık oğlumu kaybettim servikal yetmezlik sebebiyle ve üstünden 6 ay geçti şimdi tekrar hamile kalmaya korkuyorum bu acıyı allah kimseye yaşatmasin.benim hiç bir belirtim olmadı bel ağrısı dışında aksam birden kanamam geldi ve artık cok geçti dikiş için.hersey yolundaydi yurtdışına gidecektim 2 hafta sonra doğumu orda yapmak icin doktorum da çok şaşırdı hastanede görünce beni bana rapor yazacaktı herşey yolunda diye uçağa binmek icin.ama bunu yaşamadan bilemezdik dedi bole sinsice olabiliyormus bidahakine dikiş atacağız dedi.Şimdi ben bunları yaşadıktan sonra çok kararsız kaldım Türkiyede mi yapmalıyım doğumumu Almanyada mı orda da varmış bu serklaj işlemi aslında ama çok kararsız kaldım hamile kaldıktan sonra ya hemen gitmeliyim yada burda kalıp orayi bosvermeliyim. sizce ? yeterki bebegimi sağ salim kucağıma alayim.
    Allah bizlere de sağ salim evlatlarimizi kucagimiza almayı nasip etsin inşallah.

    YanıtlaSil
  34. Merhaba bende 22 haftada serklaj oldum.su anda 26 haftamdayim ameliyattan Sonra nelere dikkat ettin neler yaptin anlatrmisin lutfen?agrin oldumu ?

    YanıtlaSil
  35. Arkadaşlar merhaba günlerdir nette benim durumum da olan var mı diye araştırdım durdum ve iyi ki blog açılmış biraz rahatladım biraz üzüldüm Allah sonumuzu hayır etsin sağlıkla bebeğimizi kucağımıza alalım inşallah ben de 9. Yıldan sonra kendiliğinden gelen mucizemizle hiçbir sorunumuz olmadan tam 23. Haftaya geldik rutin dr kontrolün de dr bir anda açılma olduğunu ve serklaj yapacağını söyledi hiç ağrım yoktu kanama olmadı ve bir gün sonra gittik ve serklaj işlemi yapıldı şuan 2. Gün ve yatarak devam edeceğim inşallah kucağımıza alırız 5 hafta idare etse en az diye dua ediyoruz bebek gayet sağlıklı 2 buçuk santim açıklık var inşallah dikiş tutar ve bu günleri gülerek hatırlarız sizleri o kadar iyi anlıyorum ki okurken ağladım çünkü 1 gün boyunca bizde eşimle oturduk ağladık elimizden gelen birşey yok ve tekmesini yeni hissettik o yüzden çok zor Allah hepimize yardım etsin inşallah blog için tekrar teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  36. Merhaba bende 13haftalık gebeliğim su patlaması ile başladı hastaneye gittim düşük başlamış dediler ve bebeğimi kaybettim doktor bana kromozom bozukluğu falan dedi ama suyumun gelmesine ihtimal bile vermedi benim hiç Ağrı'm sızım yoktu sabah kalktım kahvaltı yaptım sonra birden aniden su boşaldı ve böyle başladı ben araştırırken burayı buldum ilgisizlikten belki de bu kaybı yasadım hiçbi kontrolümde alttan muayene edilmedim hep düşünüyorum neden oldu diye ikinci gebeliği düşünüyorum fazla beklemeden sanırım doktora bundan bahsedip baktıracağım eğer hamilelik nasip olursa rabbim herkesin yavrusunu kucağına sağlıkla almayı nasib etsin insallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hilal iyi aksamlar ayni seyleri bende yasadim su an durumun ne canim

      Sil